Consumul excesiv de zahăr poate cauza mari probleme de sănătate, de aceea medicii recomandă prudență în asemenea situații. De multe ori, însă, românii apelează la îndulcitori crezând că sunt mai puțin periculoși și, din păcate, fac o greșeală uriașă.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat care sunt pericolele ce planează asupra sănătății când consumăm în exces produse dulci.
Zahăr sau îndulcitor? Ce să preferăm?
Mihaela Bilic spune că, indiferent de ce tip folosim, zahărul are un impact negativ asurpa organismului.
Printre altele, poate crește riscul de apariție a cariilor dentare, accelerează procesele oxidative și favorizează apariția bolilor cronice (diabet și obezitate, în primul rând).
„Zahăr și îndulcitori.
Vreau să știți că nu există o formă mai sănătoasă de zahăr, toți agenții de îndulcire au același număr de calorii și același efect în organism, indiferent că folosim zahăr alb sau brun, zahăr de trestie sau de sfeclă, miere, sirop de arțar sau de agave.
Zahărul este principalul responsabil pentru apariția cariilor dentare, crește procesele oxidative din organism, ne ruginește și ne îmbătrânește de la interior.
La polul opus se află îndulcitori artificiali, de tipul aspartam și zaharină, care au zero calorii și o putere de îndulcire de 100 până la 600 de ori mai mare decât zahărul.
Taie pofta de dulce, nu modifică glicemia și sunt recomandați în diabet, cură de slăbire și Detox-ul de zahăr”, afirmă cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic.
Ea a adus în discuție și alți posibili îndulcitori aflați pe piață, numiți polioli, alcooli naturali din zahăr cu jumătate din numărul de calorii al zahărului.
„Mai există o gamă de îndulcitori numiți polioli, care sunt alcooli naturali din zahăr și au jumătate din numărul de calorii al acestuia, adică 2 cal/g în loc de 4 cal pentru zahăr.
Din categoria polioli face parte xilitolul, sorbitolul și manitolul. Doar xilitolul are aceeași putere de îndulcire ca și zahărul, celelalte două îndulcesc la jumătate.
Dincolo de economia de calorii, care sunt avantajele poliolilor?
Pe primul plan este efectul lor anti-carie, sunt rezistenți la acțiunea bacteriilor din gură și opresc atacul acid asupra dinților. Xylitolul se folosește în guma de mestecat, în bomboane și în pasta de dinți.
Alcoolii de zahăr se absorb lent în sânge, au indice glicemic scăzut și sunt recomandați în dieta pentru diabet. Dau o textură cremoasă produselor în care sunt folosiți și au aport caloric redus, deci îi putem utiliza și în cura de slăbire”, a adăugat medicul nutriționist.
Pentru cine nu știa, există o legătură puternică între consumul de zahăr și alți îndulcitori și balonare, chiar diaree.
„O mare parte a poliolilor nu pot fi digerați și, odată ajunși în colon, fermentează, produc gaze și acizi grași cu efect laxativ.
Prin urmare, un consum excesiv de xylitol poate provoca balonare și diaree. Atenție, mai ales în cazul copiilor, care au tendința să mănânce toată cutia cu dropsuri sau guma de mestecat!
Și la gătit pot apărea probleme, alcoolii de zahăr nu se dizolvă în apă. Ca să poată fi folosiți în diferite preparate, poliolii trebuie asociați cu grăsime, deci facem economie de zahăr, dar aducem 9 cal/g din ulei.
Citiți cu atenție eticheta, un produs de tipul biscuiți «fără zahăr» sigur are multe calorii provenite din grăsime!
În concluzie puteți folosi xilitol în loc de zahăr. Și e un obicei bun să mestecați gumă cu xilitol după fiecare masă. Dar, nu exagerați cu dulciurile light, dacă nu vreți s-o pățiți… pe burta voastră!”, a încheiat Mihaela Bilic.
CITEȘTE ȘI:
Răsfățul ALIMENTAR care te îmbătrânește înainte de termen. Renunță urgent la „viciu”